Hoewel jobcoaches en loopbaancoaches zich allebei kunnen registreren bij NOLOC, allebei mensen ondersteunen die (ander) werk willen doen en allebei zichzelf coach noemen, zijn de verschillen toch veel groter dan de overeenkomsten. Er zijn minimaal 5 verschillen, en ik bespreek ze stuk voor stuk:
1. Doelgroep
Een jobcoach werkt met mensen met een arbeidsbeperking. Deze beperking kan heel divers zijn, van statushouders, tot mensen met autisme of mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook bij fysieke beperkingen kan de jobcoach helpen. Soms specialiseer je je als jobcoach(organisatie) in het helpen van mensen van een specifieke beperking.
De loopbaancoach werkt met mensen, die vaak wel werk hebben, maar vast zijn gelopen in hun huidige werk, een conflict hebben en/of op zoek zijn naar ander werk maar niet goed weten wat voor soort werk echt bij ze past. Loopbaancoaches worden ook ingezet in re-integratietrajecten 2e spoor. Zij coachen dan zieke werknemers in het 2e jaar van hun ziekte naar re-integratieplaatsen of nieuwe functies bij een andere werkgever.
2. Positie ten aanzien van werkgever
Door de doelgroep, mensen met een beperking, is de jobcoach vaak veel actiever richting de werkgever. Hij zoekt actief naar werkgevers voor de kandidaat, overlegt met de werkgever en onderhandelt over de inzet en beloning. Ook geeft de jobcoach soms wat scholing aan leidinggevende en collega’s hoe om te gaan met de beperking van de nieuwe medewerker.
De loopbaancoach wordt vaak wel betaald door dezelfde werkgever als de gecoachte, maar opereert verder zo onafhankelijk mogelijk. Alle contacten met werkgevers legt de kandidaat zelf, die voert de onderhandelingsgesprekken en maakt de afspraken. Natuurlijk op de achtergrond gecoacht door de loopbaancoach.
3. Duur van de coaching
Door de positie van ‘spin in het web’ tussen kandidaat en werkgever, zijn jobcoaches vaak veel langer verbonden aan een kandidaat dan een loopbaancoach. Soms werkt een jobcoach bij het inwerken mee op de werkvloer met de kandidaat en voert hij regelmatig evaluatiegesprekken met kandidaat en werkgever. Dit contact kan jaren duren.
De loopbaancoach heeft vaak een concreet doel, bijvoorbeeld de gecoachte helpen nieuw werk te vinden wat echt bij hem of haar past. Als de gecoachte dit gevonden heeft, of na het maximaal afgesproken aantal gesprekken, laat de loopbaancoach de gecoachte weer los.
4. Inzet van instrumenten
De jobcoach weet ook van alles van wet- en regelgeving die ingezet kan worden om passend werk voor de kandidaat te vinden, een werkgever te ‘verleiden’ de kandidaat een kans te geven en maatregelen die het ook voor de langere duur aantrekkelijk voor een werkgever maken de kandidaat in dienst te houden.
De loopbaancoach weet vaak van regels en hulpmiddelen rondom re-integratie en werk zoeken. Vaak heel praktische hulpmiddelen als assessment, het voeren van goede sollicitatiegesprekken oefenen, beroepentests en hoe je een goed LinkedIn profiel maakt.
5. Financiering
De jobcoach wordt betaald vanuit de gemeente, het UWV (het rijk).
Een loopbaancoach wordt per opdracht betaald meestal door de werkgever. Soms echter wenden mensen die loopbaanadvies willen ontvangen zich als particulier tot een loopbaancoach, vaak een ZZP-er.
De afgelopen twee jaar zijn er financieringstrajecten vanuit het rijk geweest (45+ coaching en het ontwikkeladvies) waarbij groepen mensen uit de samenleving ‘gratis’ 4 uur loopbaan coaching konden aanvragen. Dit om de Nederlandse beroepsbevolking crisisbestendiger te maken, en klaar voor de banen van de toekomst!
Bernadette Vrijling
Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer en persoonlijk coach. Ik ben opgeleid als klinisch psychologe en ik volg nog steeds minimaal 2 keer per jaar bijscholing op elk mogelijk gebied rondom het trainen en coachen van mensen. Sinds 2016 zet ik mijn vakkennis als psycholoog en coach in, door training te geven bij Elan Training voor de jobcoachopleiding. Ook hebben we bij Elan Training een loopbaancoachopleiding ontwikkeld. Daarnaast werk ik sinds 1991 als zelfstandig ondernemer vanuit mijn bedrijf Aserto training en coaching, en help ik ondernemers en werkzoekenden zich te onderscheiden door middel van Personal Branding.