Bernadette Bezoekt #1 - Elan Training

07.12.21

Bernadette Bezoekt #1

Inspecteur S. de Vriesschool in Den Haag

Trainer zijn bij Elan Training heeft veel leuke kanten. En soms voeg ik er uit mezelf nog eentje toe, een werkbezoek bij één van onze vele oud-studenten op hun werkplek. Jobcoaches werken op veel verschillende plekken in onze maatschappij. Zowel voor mijn eigen informatie en inspiratie als om altijd up to date te zijn ga ik af en toe op pad.

Jobcoachen in het speciaal onderwijs
In november 2021 was ik bij de Inspecteur S. de Vriesschool in Den Haag, een middelbare school voor speciaal onderwijs.
En wat een inspirerende plek om te zijn. Juf Nadine Fleury, kort geleden afgestudeerd als jobcoach, is mijn gids.

 

Meteen ook praktisch aan de slag!
Jongeren op deze school worden zo goed mogelijk voorbereid op meedraaien in de maatschappij, door gewoon te werken, je aan regels te houden en je bijdrage te leveren. En dat begint meteen al als de kinderen met 12 of 13 jaar instromen. Naast ‘cognitieve’ vakken als lezen, rekenen en taal hebben de leerlingen ook interne stages. Hiervoor brengen ze koffie rond, verzamelen lunch wensen, vullen wc rollen aan of maken een kantoortje schoon. En tussen de regels door leren ze op deze manier, behalve praktische vakvaardigheden, ook allerlei werkvaardigheden als op tijd komen, systematisch werken, klantgericht communiceren en goed opletten.

 


Schoonmaakvaardigheden

 

Op pad de wereld in
In de bovenbouw stromen de jongeren uit om stage te lopen in reguliere bedrijven zoals in de horeca, de zorg of de groenvoorziening. Of ze gaan naar dagbesteding of beschut werk. En ook daar dragen de jongeren bij. Kijk maar naar de prachtige schilderijen die leerling Dylano maakt op het atelier waar hij werkt. Hij laat mij dit prachtige schilderij zien tijdens het interview wat ik met hem heb, en ik word er helemaal blij van!

 


Dylano met prachtig schilderij

 

Stages regelen en monitoren
Juf Nadine regelt de stages, zowel intern als extern. Hiervoor gaat ze samen met de jongere op zoek naar waar zijn of haar hart ligt en welke talenten de jongere heeft. Soms moet ze ook slecht nieuws vertellen als een jongere dromen heeft die niet uit kunnen komen, zoals een eigen bedrijf willen beginnen of bij de politie werken. Gelukkig zijn er altijd andere invalshoeken waar de jongere wel warm voor loopt en waar hij/zij kan ontdekken wat er WEL mogelijk is.

Sinds leerlingen vooral gecoacht worden op waar ze goed in zijn, is er veel minder frustratie, minder agressie en minder vechtpartijen op de school. Voor de ouders is dit soms wel moeilijk om te accepteren. Maar zoals juf Nadine terecht zegt: “Als een jongere met 14 jaar nog steeds zijn naam niet kan schrijven, moet je daar ook gewoon mee stoppen. En kijken waar hij wel goed in is”.

 


Fietsen repareren, super veel werk in!

 

Contact met werkgevers
Juf Nadine zoekt contact met werkgevers en maakt duidelijke afspraken. Voor haar Jobcoachopleiding was dit een taak die ze graag aan een andere collega overliet. En toen ze haar beroepsopdracht van mij kreeg om werkgevers te benaderen was ze helemaal ontdaan. Terugkijkend zegt Nadine: “Ik snap niet dat ik toen zo kinderachtig reageerde. Ik vond het zo spannend om die contacten op te zoeken. Ik dacht er zelfs over om met mijn studie te stoppen. Nu gebruik ik dit om te vertellen aan de jongeren als zij een taak of opdracht niet zien zitten en ‘in de ankers gaan’”. Dat ook juf Nadine het bij haar opleiding heel moeilijk heeft gehad, het eng vond en er boos over was. Maar dat zij nu na afloop heel blij is dat ze het heeft gedaan, sterker nog, Nadine heeft tegenwoordig veel plezier in werkgeverscontacten leggen!.

Een mooie les, zowel voor Nadine als voor de jongeren 🙂

 


Leren orderpicken

 

Wettelijke kaders
Een ander aspect van het werk van Nadine is adviseren over wettelijke subsidies voor werkgevers die een jongere met een beperking willen begeleiden. Ook dit onderdeel heeft Nadine echt geleerd tijdens haar opleiding, en ook al weet ze nog steeds niet alles, ze heeft wel veel meer zelfvertrouwen over wet- en regelgeving tegenover de werkgever.

 

Praktische vakken
Ik heb genoten van de rondleiding die juf Nadine mij heeft gegeven. De leerrijke en interessante omgeving, waarin alles afgestemd is om leerlingen te helpen aan het werk te gaan en hun talenten voor ons in te zetten.

Dank je wel juf Nadine voor het warme welkom en mooie inkijkje in jullie school!

 

 

 

Bernadette Vrijling
Psycholoog en sinds 2017 trainer, ontwikkelaar en coach bij Elan Training voor de job- en loopbaancoachopleiding.

Vragen?

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×