Teamcoaching - Elan Training

Teamcoaching

Iets voor jouw team?!

Teamcoaching is erop gericht om een team te ondersteunen bij het ontwikkelproces door het team bewust te maken van collectieve ineffectieve patronen in gedrag, denken of systeem. Teamcoaching beïnvloedt de interactie in het team om zo het team als geheel beter te laten functioneren of het team naar een volgende fase in teamontwikkeling te helpen.

Teamcoaching

Wat is teamcoaching?

Teamcoaching is erop gericht om een team te ondersteunen bij het ontwikkelproces door het team bewust te maken van collectieve ineffectieve patronen in gedrag, denken of systeem. Teamcoaching beïnvloedt de interactie in het team om zo het team als geheel beter te laten functioneren of het team naar een volgende fase in teamontwikkeling te helpen.

Voor wie is deze training interessant?

Ben jij leidinggevende van een team of ben jij een teamlid en denk je dat jouw team ook succesvoller zou kunnen zijn? Dan is Teamcoaching vast ook iets voor jullie, want iedereen wil onderdeel zijn van een goed presterend en succesvol team.

Goed functionerende teams zijn namelijk de bouwstenen van een succesvolle organisatie. Binnen teams werken mensen samen die van elkaar afhankelijk zijn om de doelstellingen te realiseren. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, de samenwerking in teams verloopt niet altijd vlekkeloos. Er spelen immers organisatiebelangen en teambelangen, maar ook persoonlijke belangen. Onder de oppervlakte spelen onuitgesproken opvattingen, drijfveren en tegenstellingen. Teamleden zetten elkaar soms (onbewust) vast en houden het gezamenlijke probleem in stand. Veranderingen binnen de organisaties of een team kan ook zorgen voor onrust zoals een reorganisatie, een nieuwe manager, nieuwe teamleden en/of nieuwe doelstellingen. Teamcoaching kan helpen die onrust inzichtelijk te maken en dus bespreekbaar.

Hoe ziet een dag eruit?

Op basis van een intake kan ik een inschatting maken van de ontwikkelfase waarin het team zich bevind. Ik maak een dagindeling op maat. Zo’n dagindeling is altijd hybride dat wil zeggen dat er zich (onvoorziene) zaken kunnen aandienen op de dag zelf die tijd en aandacht nodig hebben hierdoor kan deze dag noodzakelijkerwijs anders verlopen.

De juiste interventie op het juiste moment

Mijn teamcoachtrajecten bestaan uit korte en gerichte interventies. Geen eindeloze praatsessies, direct to the point.
Ik zet het team aan het werk met concrete opdrachten die snel inzicht geven in het gedrag en mindset van de individuele groepsleden en de invloed daarvan op het team.
Ik spiegel, bevraag en confronteer met wat ik zie gebeuren. Alles wat nodig is om de ontwikkelpunten van het team boven tafel te krijgen.
Pas als er bewustwording is binnen het team ‘wat’ er veranderd moet worden om succesvol te zijn kan er ook doelgericht gewerkt worden aan die ontwikkelpunten. Dan kan er ook eigenaarschap worden genomen voor het individuele aandeel daarin en persoonlijk leiderschap getoond worden om vervolgens samen aan dit succes te werken.

Wat bereiken we met teamcoaching?

Volgens groepsontwikkelingstheorieën zijn er een aantal psychologische en gedragsmatige componenten van belang bij het ontwikkelproces van groepen. Psychologische componenten zoals groepscohesie, vertrouwen en psychologische veiligheid en gedragsmatige componenten zoals communicatie, feedback en de manier waarop er met meningsverschillen wordt omgegaan.

Teamleden van een team in een hogere ontwikkelingsfase, ervaren het team als hechter en meer vertrouwd. Men durft kritischer en eerlijker tegen elkaar te zijn en men staat meer open voor elkaar. Ieder teamlid mag de huidige werkwijzen uitdagen en er wordt open gekeken naar nieuwe ideeën. Men voelt zich gewaardeerd om zijn eigenheid en de diversiteit van alle teamleden wordt juist ingezet en heeft een bewezen positief effect op de samenwerking en op de teamprestatie.

Wat is er nodig van het team?

Teamcoaching is ‘van’ het team dus iedereen in het team moet zich committeren om een inspanningsverplichting aan te gaan en zich in te zetten voor het team en voor het gezamenlijke doel.

Wat doen we na de teamcoaching sessie?

Teamontwikkeling is niet iets wat je twee keer per jaar op de hei doet. Teamontwikkeling kan en moet een onderdeel zijn van je dagelijkse praktijk als team. Tijdens vergaderingen, projecten en in 1-op-1 situaties moet je iedere keer tijd besteden aan verbinding en verdieping van samenwerking. Maak teamontwikkeling onderdeel van je dagelijkse teamwork. Ik vertel je graag hoe.

Janneke Schutijser

Wat doet een teamcoach?

Ik help teams te reflecteren en goed naar zichzelf kijken. Hoe goed werken we nu écht samen? Presteren we op ons hoogst haalbare niveau? Wat belemmerd ons om succesvol (nog succesvoller) te zijn? Welke ontwikkelvragen spelen er boven water op de zichtbare groepsbewuste aspecten en welke ontwikkelvragen spelen er onder water op de groepsonbewuste aspecten?

Startdata

Meld je aan!

Elan Training biedt interne opleidingen (op onze locaties) of incompany opleidingen (bij jouw organisatie) op het gebied van Werk en Inkomen. Wanneer een hele afdeling getraind wordt kan het een aantrekkelijk idee lijken om ons naar jouw organisatie toe te halen, en als het gewenst is doen we dat uiteraard! Toch wijzen we ook graag op de voordelen van opleiden op ónze locaties. We zijn hier namelijk van alle gemakken voorzien!

Deze training wordt uitsluitend incompany aangeboden. Mocht je de mogelijkheden willen bespreken, vul dan hieronder het contactformulier in.

Vragen?

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×