Het lijkt een cliché: werk is maar werk. Werk is voor veel mensen echter méér dan ‘alleen maar’ werk. Door te werken lever je prestaties en krijg je zelfvertrouwen, werk geeft je plezier, werk biedt houvast, zekerheid, status, contacten, zorgt ervoor dat je ergens aan bijdraagt en bij hoort.
Coachen bij werkgerelateerd verlies
Coachen bij werkgerelateerd verlies
Veranderingen op het werk of verlies van werk raken je in alle vezels van je lijf, hoe dan ook. Er wordt gerammeld aan datgene wat mede bepaalt wie je bent of wilt zijn. Je hebt je gehecht aan je werk, je collega’s, de organisatie, … dat moet je helemaal of deels loslaten.
Er wordt vaak snel van je gevraagd om weer vooruit te kijken. Om het verleden achter je te laten en vol goede moed verder te gaan. Vaak lukt dat niet of niet meteen. Zonder het wellicht te beseffen, ben je terecht gekomen in een rouwproces.
Rouw is de keerzijde van de loyaliteit waarmee je je aan je werk en/of je werkgever hebt verbonden. Niet alleen als de verandering ‘van buiten’ komt maar ook als je er zelf voor kiest van baan te veranderen, is er ‘rouwtijd’ nodig. Tijd om afscheid te nemen, tijd voor afleiding, tijd om te ervaren wat dit met je doet en deze ervaringen mee te nemen naar een nieuw begin. Maar over rouw hebben we het liever niet, zeker niet op het werk. Rouw is geen zakelijk begrip. Maar het is er wel; vaak onherkenbaar of ondergronds, gelabeld als weerstand tegen verandering. Pas als betekenis is gegeven aan dat wat verloren is, kan er weer ruimte zijn om vooruit te kijken. Anders blijven we last houden van dat wat we zo hard proberen weg te stoppen.
Het ontkennen van de impact van het verliezen van je baan of van een bepaalde functie of taak, kan leiden tot stress en zelfs tot burn-out of depressie. Rouw is geen ziekte, maar je kunt wel ziek van worden.
Voor wie is deze training interessant?
Deze dag is bedoeld voor jobcoaches, loopbaancoaches, klantmanagers en andere professionals werkzaam in het sociaal domein. Je begeleidt beroepsmatig mensen naar werk of (maatschappelijke) participatie. Van jou wordt verwacht dat je een open, reflectieve houding hebt en bereid bent om te werken met je eigen verlieservaringen.
Na het volgen van deze training:
- Heb je kennis van theorie en praktijk voor coaching bij verlies en veranderingen bij werk-gerelateerde thema’s.
- Coach je ontwikkelingsgericht op veerkracht en regie, waarbij stilstaan en terugkijken nodig zijn om de beweging naar de toekomst te kunnen maken.
- Heb je inzicht in de werking van het duaal procesmodel en de levenscirkel bij werk-gerelateerde thema’s.
- Heb je stilgestaan bij de impact van verlies en het effect daarvan op je begeleiding.
- Heb je de beschikking over (speelse) werkvormen die je direct in praktijk kunt brengen.
Programma
Wat als iemand met verlies van of op het werk niet in beweging komt? Je krijgt een aanpak om cliënten weer bij hun persoonlijke regie te brengen na werk-gerelateerd verlies. Zodat ze zelf de stap weer kunnen maken om in beweging te komen. De manier van afscheid nemen, omgaan met het verlies en hieraan betekenis geven, zijn de belangrijkste thema’s tijdens deze dag. Korte theoretische uitleg wordt afgewisseld met veel ervaringsoefeningen.
- Wat is rouw bij verlies van/op het werk? Herkennen van rouwreacties.
- Terugkijken om vooruit te kunnen kijken: werken met het duaal procesmodel.
- De cirkel rond maken: werken met de levenscirkel.
- Gebruik van persoonlijke hulpbronnen.
Startdata
Meld je aan!
Elan Training biedt interne opleidingen (op onze locaties) of incompany opleidingen (bij jouw organisatie) op het gebied van Werk en Inkomen. Wanneer een hele afdeling getraind wordt kan het een aantrekkelijk idee lijken om ons naar jouw organisatie toe te halen, en als het gewenst is doen we dat uiteraard! Toch wijzen we ook graag op de voordelen van opleiden op ónze locaties. We zijn hier namelijk van alle gemakken voorzien!
Deze training wordt uitsluitend incompany aangeboden. Mocht je de mogelijkheden willen bespreken, vul dan hieronder het contactformulier in.