Training

Psychische Klachten en Re-integratie

Leren omgaan met mentale en psychische problemen van cliënten.

Deze training biedt een helder en doeltreffend kader bij het vertalen van de eigen ervaringen en intuïtie naar een heldere en toetsbare inschatting van de aard en ernst van psychische problematiek richting arbeid.

  • Niveau MBO-HBO
  • Trainingsduur 2 dagen (4 dagdelen)
  • Groepsgrootte Maximaal 12 deelnemers
  • Prijs compleet Prijs op aanvraag
  • Afronding Certificaat van deelname

Psychische klachten en re-integratie

Voor wie is de training Psychische Klachten en Re-integratie bedoeld?

Deze training is geschikt voor iedereen die beroepsmatig cliënten begeleid naar werk of (maatschappelijke) participatie en daarbij wel eens te maken krijgt met mensen met psychische klachten: werkcoaches, klantmanagers, casemanagers, re-integratieconsulenten, participatiecoaches, jobcoaches, begeleiders in de SW etc.

Wat leer je?

Aan het eind van deze cursus ben je beter in staat om psychische klachten te herkennen. Je hebt inzicht in de achtergrond ervan en kunt er daarom ook beter mee omgaan. Hierdoor voelt de klant zich beter begrepen en zijn er realistischer verwachtingen ten aanzien van hem of haar. Dit komt de begeleiding naar werk ten goede en leidt tot betere trajecten richting werk.

1 Psychische ziektebeelden

We behandelen de belangrijkste psychische ziektebeelden  zodat je kennis van en inzicht in de meest voorkomende psychische ziektebeelden krijgt, zoals depressie, angststoornissen, borderline persoonlijkheidsstoornis en functiestoornissen (zoals ADD en dyslexie). Wat zijn de symptomen? Hoe herken je het? Hoe kun je er mee omgaan?

2 Psychische klachten en werk

Vervolgens stellen we de vraag centraal: wat betekenen psychische klachten voor werk of participatie? Je verwerft inzicht in de beperkingen die de verschillende ziektebeelden met zich meebrengen. Je maakt kennis met de basisvaardigheden in de begeleiding van cliënten met psychische klachten.

3 Stress in werksituaties

Een ander belangrijk onderwerp is stress in werksituaties. Hoe ontstaat dit? Waarom zijn mensen met psychische klachten hier gevoelig voor? En welke psychische klachten kan stress oproepen? Hoe kan dit worden voorkomen?

4 Relatie professional – cliënt

Als laatste komt ook de relatie tussen de professional en de cliënt aan bod. Hoe ga je om met mensen met psychische klachten? Wat zijn de do’s en de dont’s?

Vragen?

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×