1. Methodiek Supported Employment
Elan Training hanteert de methodiek Supported Employment als basis voor jobcoaching. Deze methodiek is uitermate geschikt om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt op een gestructureerde manier te ondersteunen bij het vinden èn behouden van werk. De verschillende fasen van de methodiek (o.a. met assessment, jobfinding, jobanalyse, jobmatching, jobcoaching, jobcarving en ongoing support) worden uitvoerig behandeld, zodat de jobcoachstudent methodisch leert te werken.
Supported Employment gaat uit van de mogelijkheden en talenten van de cliënt en niet van zijn of haar beperkingen. De jobcoach laat de cliënt zelf de regie nemen en in actie komen. De jobcoach ondersteunt, maar neemt niet alle verantwoordelijkheden over. De jobcoach bevordert eigen initiatief. Zelfsturing, motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen sluiten naadloos aan bij deze methodiek en komen in de opleiding aan de orde.
2. Focus op attitude en praktijk
Voor het werk van een jobcoach zijn zelfinzicht en voortdurende zelfreflectie onontbeerlijk.
In het begin van de opleiding leggen we bij jou daarom eerst een stevige basis voor de attitude (grondhouding), sociale en communicatieve vaardigheden. Immers, als jobcoach zet je jezelf in als instrument tijdens het begeleidingstraject. Tijdens de opleiding dagen we je uit om jezelf kritisch onder de loep te nemen.
De uitkomst van dit zelfonderzoek wordt naast het beroepsprofiel van de jobcoach gelegd en als uitgangspunt gebruikt voor het formuleren van leerdoelen voor het portfolio. Het portfolio presenteer je tijdens de afrondingsdag.
Tijdens de opleiding wordt er veel gewerkt met casuïstiek en simulaties ontleend aan de praktijk. Tussen de modules werk je aan praktijkgerichte beroepsopdrachten en casusgerichte toetsen. Je past de aangereikte theorie, vaardigheden en houdingen op deze manier toe in realistische beroepssituaties. Voorbeelden hiervan zijn: het uitwerken van een werknemersprofiel, het maken van een werkplekanalyse, het opstellen van een coachplan, en het schrijven van een verantwoordingsrapportage. Allemaal onderdelen die horen bij een jobcoachaanvraag en begeleidingstraject.
3. Didactische visie ervaringsleren
Bij Elan Training werken we volgens de didactische visie ‘ervaringsleren’. Ervaringsleren is een actieve leermethode die de deelnemer leert zijn eigen kracht en vaardigheden te ontdekken, te ontwikkelen en te benutten. Dit gebeurt door middel van actieve en ervaringsgerichte werkvormen, waarbij het leren ook buiten in de natuurlijke omgeving plaatsvindt. Bewegen en ervaren zijn een belangrijk onderdeel van de methodiek.
Elan Training heeft meer dan 30 jaar ervaring met ervaringsleren en is een van de grondleggers van deze methodiek. Ervaringsleren kan gericht zijn op de persoonlijke en professionele ontwikkeling en het bevorderen van groepsprocessen. Op de accommodaties De Geershof en Villa Schoolthoff wordt het ervaringsleren veelvuldig ook in de buitenomgeving ingezet en een rijke leeromgeving gecreëerd.
4. Eindtermen Beroepsvereniging Jobcoaches Nederland
NOLOC erkent de jobcoachopleiding van Elan Training. Hiervoor is een audit afgenomen door HOBEON. De jobcoachopleiding van Elan Training voldoet volledig aan de eindtermen van NOLOC.
De Nederlandse Vereniging voor Support (NVS) – aangesloten bij de Europese koepel de Euse – erkent eveneens de jobcoachopleiding van Elan Training.